به نقاشی چهره، عکس صورت، مجسمه صورت و مانند آن نیز پرتره میگویند. این مدل از عکاسی هم توسط عکاسان حرفهای و کار بلد و هم توسط عکاسان تازه کار انجام میشود. البته یک عکاس پرتره حرفه ای با بکارگیری فوت و فنهای عکاسی مانند ترکیببندی، نورپردازی و… عکسهایی زیبا و با کیفیت ثبت میکند.
چگونگی پیدایش عکس پرتره
در همه اعصار انسانها علاقه زیادی به این داشتند که از چهره خود عکس تهیه کنند و روشهای مختلفی را نیز برای این کار امتحان میکردند. به طوری که با استفاده از روشهای قدیمی همچون به کارگیری صفحات نقرهای که به بخار جیوه و ید حساس بودند، سعی در گرفتن عکس داشتند.
با ظهور عکاسی پرتره در اواسط قرن دوازدهم شمسی، همه این محدودیتها از بین رفت و افراد به راحتی میتوانستند از صورت خود عکاسی کنند. به این ترتیب که افراد در زمینهای روشن نشسته و نور ملایم پنجره از بالای سرشان تابیده و منعکس میشد. هر چه زمان بیشتری از به وجود آمدن این مدل عکاسی میگذشت، تجهیزات عکاسی پیشرفتهتر شده و دیگر نیاز نبود که سوژه مدت زیادی در مقابل دوربین بنشیند. حتی خارج از استودیو هم عکاسی انجام میشد.
معرفی انواع پرتره
این سبک عکاسی انواع مختلفی دارد:
- تبلیغاتی: همانطور که از نام آن پیدا است برای کارهای تجاری و تبلیغ کسب و کار استفاده میشود.
- تمام قد: برای این که یک پرتره تمام قد بگیرید لازم است که کادر عکاسی را به صورت مستطیل عمودی در نظر بگیرید.
- هنری: این سبک بیشتر در بین انواع هنرمندان مورد استفاد قرار میگیرد.
- خانوادگی: میتوانید هنگامی که با خانوادتان به سفر میروید و یا در جشنهای خانوادگی مانند عروسی، تولد و…، از این سبک عکاسی استفاده کنید و عکسهای زیبایی بگیرید.
- پرسنلی: حتماً یادتان هست که هنگامی که به مدرسه میرفتیم باید تعدادی عکس سه در چهار به مدرسه تحویل میدادیم. این عکسها همین پرتره پرسنلی است. بیشترین استفاده از این عکسها در مدارس، ادارات دولتی، اداره ثبت احوال و راهنمایی و رانندگی است.
- سیاسی: استفاده از سمبلهای ملی و بومی در این سبک بسیار دیده میشود.
نکات مهم در عکاسی چهره
عکس صورت باید طوری باشد که بتواند احساسات و عواطف سوژه را به شکلی زیبا به تصویر بکشد. به طوریکه وقتی شخص دیگری تصویر را میبیند احساس ترس و اضطراب، غم، شادی، عصبانیت و هر حسی که سوژه در لحظه ثبت عکس داشته است را به طور واضح درک کند. به کارگیری نور مناسب و جذاب، تعیین زاویه دید مناسب، ترکیب رنگهای مکمل، استفاده از فیلترهای متنوع و مناسب، انتخاب لنز و …، در کنار هم به عکاس کمک میکند تا عکسی با کیفیت ثبت کند.
نقش سرعت در عکاسی صورت
مطالعه و دانش و تجربه عکاس در کنار شناخت قبلی سوژه در تهیه یک پرتره خوب بیتأثیر نیست. میتوانید برای شناخت بیشتر سوژه، هنگام عکاسی با او صحبت کنید و با توجه به حرکات و حالات و رفتار او بهترین حالت صورت او را کشف کنید و عکس را ثبت کنید. استفاده از پس زمینه مناسب، حالت سوژه، نورپردازی، کادربندی مناسب، زاویه قرارگیری دوربین نسبت به سوژه و داشتن سرعت کافی تمام عواملی است که برای تهیه یک عکس با کیفیت به آن نیاز داریم. فراموش نکنید که سرعت نقش مهمی در تهیه یک پرتره با کیفیت دارد.
یک عکاس پرتره زمانی در کار خود موفق میشود که ویژگیها و حالات فردی سوژه را به خوبی تشخیص دهد و در زمانی که سوژه در زیباترین حالت ممکن قرار دارد بتواند در کسری از ثانیه عکس را ثبت کند.
اصول عکاسی پرتره با موبایل
از آنجا که گوشیهای موبایل همیشه در دسترس است و ممکن است خیلیها به دوربین حرفهای دسترسی نداشته باشند، بنابراین تهیه عکس پرتره با گوشی طرفداران بسیاری پیدا کرده است. به قدری عکاسی از چهره جذاب است که علاوه بر عکاسان افرادی که هیچ سر رشتهای در عکاسی ندارند هم به آن علاقمند شده اند. برای گرفتن عکس چهره با موبایل هم لازم است که نکات عکاسی با دوربین را دنبال کنید. مانند:
- پس زمینه مناسب: استفاده از صفحات تکرنگ مانند آبی، سفید، مشکی و… برای بک گراند مناسبتر است. یکی از عناصر طبیعی که از آن برای پس زمینه میتوانید استفاده کنید آسمان است که با نوردهی فوقالعاده، زیبایی خاصی به تصویر میبخشد.
- نورپردازی صحیح: نورپردازی باید به گونه ای باشد که روی چهره سایه ایجاد نکند. بهترین حالت نورپردازی این است که نور از قسمت جلو به صورت سوژه تابیده شود. در این صورت تمام اجزای چهره به خوبی در عکس ثبت شده و هیچ سایهای در آن وجود ندارد.
- کادربندی: استفاده از خطوط هدایت گر در کادربندی به شما کمک میکند که سوژه را در نقطه مناسب قرار دهید.
- کیفیت رنگها
- و…
استفاده یا عدم استفاده از فلاش گوشی
همه ما دوست داریم عکسی که میگیریم شفاف و روشن باشد و به همین دلیل ممکن است از فلاش گوشی در هنگام عکاسی استفاده کنیم. استفاده از فلاش در بیشتر مواقع نه تنها نور خوبی به عکس نمیدهد، حتی عکس را خراب هم میکند. مثلاً هنگام استفاده از فلاش رنگ چشمها قرمز میشود، پیش زمینه بیش از حد نورانی و پس زمینه محو و تاریک میشود و سایر مشکلات دیگر که حتماً با آنها برخورد کردهاید.
برای حل این مشکل بهتر است در روز عکاسی کنید و از نور خورشید استفاده کنید تا بتوانید یک پرتره زیبا ثبت کنید. ایستادن در کنار پنجره و باز کردن آن یکی از راههای استفاده از نور خورشید در عکاسی است. در صورتی که نور خیلی زیاد بود میتوانید با استفاده از انواع پردههای شید، کرکره و… نور را در جهت دلخواه هدایت کنید.
اگر پنجره فاقد پرده بود، میتوانید از کاغذ پوستی سفید، کاغذ روغنی سفید یا رفلکتور استفاده کنید تا هم نور اضافی را کنترل کنید و هم از بوجود آمدن سایههای مزاحم جلوگیری کنید. استفاده از رینگ لایت سلفی هم یکی دیگر از راههای تنظیم نور مناسب است.
عکاسی پرتره در خانه
گرفتن عکس پرتره در خانه کار سختی نیست و فقط کافی است نقاط طلایی خانه که نور مناسب دارند را بیابید. وجود پس زمینه مناسب یکی دیگر از موارد مورد نیاز شما برای عکاسی پرتره در خانه است. همچنین میتوانید با کمی تحقیق و مطالعه در زمینه عکاسی تکنیکهای آتلیه عکاسی را هر چند کم، بیاموزید و به کار بگیرید.